NURLINA BINTI ATAN SITI ADLINA BINTI RAZMAN
197414 197828
Kerja kumpulan bagi minggu 10
Marzipan Christmas Kringle (Juleskringle)
⭐⭐⭐⭐⭐ 30 Penilaian | 24 Ulasan | 15 Gambar
Bahan-bahan
⬜½ cawan susu suam
⬜1 sudu besar gula putih
⬜1 (.25 auns) sampul ragi
kering aktif
⬜1 cawan krim berat
⬜3 ½ cawan tepung serba
guna
⬜¼ cawan gula putih
⬜1 sudu teh garam
⬜1 sudu teh kapulaga
⬜½ cawan mentega
⬜1 (8 auns) dapat pes
badam
⬜½ cawan badam dihiris
hancur
⬜½ cawan gula putih
⬜1 sudu teh kayu manis
⬜1 sudu teh ekstrak badam
⬜1 biji telur putih, pukul
⬜½ cawan badam yang
dihiris
Cara-cara
☑️Langkah 1
Dalam mangkuk kecil, kacau susu dan gula. Taburkan ragi ke atas dan biarkan selama 10 minit untuk larut. Kacau krim.
☑️Langkah 2
Dalam mangkuk yang terpisah, kacau tepung, gula, garam dan kapulaga. Potong mentega menggunakan pengisar pastri atau cubit dengan jari anda sehingga menjadi tekstur sederhana. Kacau adunan ragi hingga sebati. Tepuk bola, ratakan sedikit, kemudian bungkus dengan bungkus plastik. Sejukkan selama 12 hingga 24 jam.
☑️Langkah 3
Untuk membuat isi, campurkan pes almond, badam, gula, kayu manis dan ekstrak badam menggunakan pengadun elektrik sehingga sebati. Mungkin hancur.
☑️Langkah 4
Gulungkan adunan sejuk ke dalam segi empat panjang 2 inci dan panjang 24 inci. Lebarkan bahagian isi ke dalam sisi 2 inci dan gulung ke dalam tiub. Tutup permukaan atasdengan gula, dan gulung tiub adunan ke dalam gula sehingga dilapisi dengan teliti. Gulung dan rentangkan doh sehingga membentuk tali panjang sekitar 40 inci. Letakkan di atas lembaran penaik yang dibarisi dengan perkamen dan bentuk menjadi bentuk pretzel.
☑️Langkah 5
Sapu bahagian atas pretzel dengan putih telur dan taburkan dengan badam. Tutup dengan tuala secara longgar dan biarkan selama 45 minit.
☑️Langkah 6
Panaskan
ketuhar hingga 375 darjah F (190 darjah C). Bakar kringle di dalam ketuhar yang
telah dipanaskan hingga coklat keemasan, 25 hingga 30 minit. Potong ke dalam
kepingan untuk dihidangkan.
Fakta
Pemakanan
Setiap
hidangan:
397
kalori; protein 6.8g; karbohidrat 49.3g; lemak 19.8g; kolesterol 38.7mg;
natrium 213.9mg.
Rujukan:
Allrecipes
(2020). Marzipan Christmas Kringle (Juleskringle). Diakses pada 28
Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/139544/marzipan-christmas-kringle-juleskringle/.
Bukti kehadiran minggu 10
Tiada ulasan:
Catat Ulasan