NURLINA BINTI ATAN SITI ADLINA BINTI RAZMAN
Donat
Pasar Perancis Costas (Beignet)
⭐⭐⭐⭐⭐ 254 Penilaian | 198 Ulasan | 36 Gambar
Sebagai
anak-anak, kami selalu meminta permintaan dengan hati yang penuh teruja pada
Malam Krismas. Ini adalah aktiviti keluarga - ibu saya akan membuat doh, ayah
saya akan menggulungnya dan memotongnya dan kemudian setelah menggorengnya,
kami adik-beradik bergilir-gilir menggoncangnya dalam beg kertas dengan gula
tepung! Saya akhirnya pergi ke New Orleans dan saya teruja untuk mencuba 'resipi
sebenar' di Cafe Du Monde yang terkenal ... Saya sangat gembira kerana saya dan
suami sama-sama mengakui bahawa resipi kami adalah hampir menyerupai CAFE DU
MONDE! Kami telah membuat resipi ini selama lebih dari 40 tahun dan saya
berjanji ia tidak akan mengecewakan!
Bahan-bahan
⬜½ cawan air
⬜1 sudu besar yis
⬜¼ cawan kecil
⬜½ cawan gula
⬜1 sudu teh garam
⬜1 cawan air mendidih
⬜1 cawan susu sejat
⬜2 biji telur, pukul
⬜7½ cawan tepung
⬜Minyak sayuran 1 liter untuk
menggoreng
⬜1 cawan gula halus
Cara-cara
☑️Langkah 1
Tuangkan
1/2 cawan air suhu bilik ke dalam mangkuk kecil. Taburkan ragi ke atas air dan
biarkan selama 5 minit untuk larut.
Campurkan
gula, dan garam dalam mangkuk besar. Tuangkan air mendidih ke atas campuran
pemendekan dan kemudian kacau susu yang telah disejat. Tunggu sehingga campuran
menjadi sejuk. Kemudian, masukkan campuran yis dan air dan telur yang telah
dipukul.
Campurkan
perlahan-lahan ke dalam tepung sehingga adunan membentuk seperti bola. Tutup
doh dengan bungkusan plastik dan sejukkan selama 30 minit hingga 1 jam.
Bekerja
dengan bahagian kecil (sedikit lebih besar daripada besbol) pada satu masa,
gulungkan doh setebal 1/8-inci. Potong doh yang digulung menjadi jalur selebar
2 hingga 3 inci, kemudian potong lagi ke arah yang berlawanan dan pada sudut,
membuat bentuk berlian.
Panaskan
minyak anda untuk menggoreng menggunakan kuali yang sederhana tingginya dengan
api sederhana tinggi hingga 360 darjah F (180 darjah C).
Masukkan
adunan perlahan-lahan ke dalam minyak untuk mengelakkan percikan dan goreng
sehingga menggelegak dan berwarna perang keemasan, 3 hingga 5 minit. Angkat
dengan teliti ke rak dengan tuala kertas di bawahnya dan biarkan sejuk sehingga
anda dapat mengawalnya. Letakkan di dalam beg kertas bersih dengan serbuk gula
dan goncang perlahan, atau gunakan penyaring untuk membersihkan debu dengan
gula tepung.
Nota
Masakan:
Balut
lebihan adunan dengan bungkusan plastik
dan boleh disimpan di dalam peti sejuk selama seminggu.
Fakta
Pemakanan
Setiap
hidangan:
503
kalori; protein 10.9g; karbohidrat 80.9g; lemak 14.8g; kolesterol 37.1mg;
natrium 230.8mg
Rujukan:
Allrecipes
(2020). Costas French Market Doughnuts (Beignet). Diakses pada 28
Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/151366/costas-french-market-doughnuts-beignets/.
Bukti kehadiran bagi minggu 10
Tiada ulasan:
Catat Ulasan